Vakio- ja latinalaistanssit

Vakiotanssit

Tanssiopetus aloitetaan englantilaisella valssilla, tangonlla ja quickstepillä. Taitojen karttuessa tulevat kuvaan mukaan wieninvalssi ja foxtrot.

Englantilainen valssi
Hitaassa eli englantialaisessa valssissa liikutaan pehmein ja luistavin, luonnollisen kävelyn askelein. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia minuutissa.
Tango
Tango on kotoisin Argentiinasta, missä sitä tanssittiin Buenos Airesin slummeissa 1880-luvulla. Tango saapui Suomeen 1913 ja se vakioitiin kilpatanssiksi 1929. Tyypillistä tangolle on tanssin iskevyys ja terävät käännökset. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 33 tahtia minuutissa.
Wieninvalssi
Wieninvalssi sisältää vain muutamia peruskuvioita. Se on ainoa kilpatanssi, jota tanssitaan rajoitetuin kuvioin. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 60 tahtia minuutissa.
Foxtrot
Amerikasta peräisin oleva foxtrot on saanut vaikutteita jazzista ja one stepistä. Foxtrotia pidetään teknisesti vaativimpana vakiotanssina. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia minuutissa.
Quickstep
Two stepistä alkunsa saanut quickstep on saanut vaikutteita charlestonista ja nopeasta foxtrotista. Se on nopea ja liikkuva tanssilaji. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 50 tahtia minuutissa.

Latinalaiset tanssit

Latinalaisten harrastus alkaa sambasta, cha cha:sta ja jivestä. Rumba ja paso doble tulevat ohjelmaan taitojen karttuessa.

Samba
Brasilialainen samba sai nykymuotonsa kilpatanssina 1940-luvulla. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 50 tahtia minuutissa.
Cha cha

Cha cha tuli Kuubasta Amerikan kautta Eurooppaan. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia minuutissa.
Rumba

Rumba on cha chan tavoin peräisin Kuubasta. Se levisi Eurooppaan 1920-luvulla. Rumba, kosiotanssi, on hitain ja tunnelmallisin latinalaistanssi. Se vaatii notkeutta ja vartalon hallintaa. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 27 tahtia minuutissa.
Paso doble

Paso doble on espanjalaisesta kansantanssista kehittynyt marssityylinen tanssi. Sitä oli tapana soittaa härkätaistelujen alkuseremonioissa. Tanssissa mies on matadori ja nainen muleta. Ranskalaiset vakioivat paso doblen 1930-luvulla. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 62 tahtia minuutissa.
Jive

Nuorin latinalaistanssi tuli Eurooppaan 2. maailmansodan aikana amerikkalaisten sotilaiden mukana. Siinä on vaikutteita swingistä ja jitterbugista. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 44 tahtia minuutissa.