Kilpaileminen

Parikortisto DanceCore

Ennen kilpailuun osallistumista pari tulee ilmoitaa Suomen Tanssiurheiluliiton parikortistoon. Ilmoitus tehdään seuran jäsenrekisterivastaavalle Timo Akkolalle tai puheenjohtajalle Sami Heleniukselle. Rekisteröinti tulee tapahtua kaksi viikkoa ennen parin ensimmäistä yhteistä kilpailua.

Lisenssi

Jokaisella kilpailijalla tulee olla ennen kilpailuja voimassa oleva kilpailulisenssi. Ilman voimassa olevaa lisenssiä ei voi kilpailla. Poikkeuksena Muksumix ja Tanssitähti-kilpailijat, joille lisenssi ei ole pakollinen, jos on oma vakuutus. 

Kilpailulisenssi sisältää vakuutuksen, joka kattaa harjoitus-ja kilpailutoiminnan. Kilpailulisessistä saa lisätietoa seuralta tai tanssiurheiluliiton nettisivuilta https://www.dancesport.fi/. Lisenssi hankitaan em. nettisivulla olevan linkin kautta. Lisenssi on voimassa kalenterivuoden ja sitä seuraavan vuoden tammikuun loppuun asti. Seuraava lisenssi otetaan nettisivun kautta ennen tammikuun loppua.
Lisenssin (H-lisenssi) voi hankkia myös, vaikkei kilpailekaan, sen vakuutus kattaa silloin esimerkiksi harjoitukset.

Kilpailukutsu ja aikataulu

Jokaisesta kilpailusta järjestävä seura lähettää seuralle kilpailukutsun, jossa ilmenee mm. kilpailupäivä, paikka, aika, sarjat ja luokat. Kilpailukutsut ovat myös luettavissa Tanssiurheiluliiton nettisivuilta, linkistä 'kilpailukalenteri'. Sieltä käy myös ilmi koko kauden kilpailuohjelma sekä kilpailujen aikataulut noin viikkoa ennen ko. kilpailua. Ilmoittautuminen suoritetaan Suomen Tanssiurheiluliiton sivuilta DanceCore järjestelmän kautta. Kisamaksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Kilpailupaikan osoite löytyy kilpailukutsusta (Tanssiurheiluliiton nettisivu) ja usein järjestävä seura antaa myös ajo-ohjeita ja muuta lisäinformaatiota kisapaikan käytännöistä.

Kilpailupaikalle saapuminen

Varmista, että olet kilpailupaikalla vähintään tuntia ennen oman luokkasi kilpailua. Ilmoittaudu kisapaikalla järjestäjille (ilmoittautumispiste yleensä kisapaikan aulassa) ja käy kenkätarkastuksessa, jos sellainen on järjestetty. Kenkätarkastuksessa tarkastetaan, että kilpailijoiden tanssikenkien pohjat ovat riitävän hyvässä kunnossa. Esim. pohjassa ei saa olla näkyvissä nauloja jotka voisivat pilata tanssilattian tai aiheuttaa kilpailijan liukastumisen ja loukkaantumisen ja pohjien liimaukset täytyy olla kunnossa.

Kilpailupaikoilla on järjestetty pukuhuoneet kilpa-asujen vaihtamista varten. Kilpailuasusteet ja kampaukset on määritelty säännöissä. Eri ikäryhmillä on eri säännöt koskien pukuja ja kampauksia. Ennen ensimmäisiä kilpailuja puvut on hyvä tarkastuttaa oman ryhmänsä valmentajalla. Tarkempia ohjeita säännöistä saa seuralta ja valmentajilta sekä pukusäännöistä Tanssiurheiluliiton nettisivuilta. Erityisesti vanhemmilla pareilla korostuu kilpailupukujen ja kampauksen merkitys.

Kilpailuluokituksista, tanssittavista tansseista, pistelaskusta ja tuomareiden toiminnasta saat lisätietoa alta:

Ikäryhmät ja taitoluokat

Tanssikilpailuissa parit kilpailevat kukin omassa ikäsarjassaan ja omassa taitoluokassaan.

Ikäryhmät

  • Lapsi 1, alle 10 vuotiaat
  • Lapsi 2, 10-11 -vuotiaat
  • Juniori 1, 12-13 -vuotiaat
  • Juniori 2, 14-15 -vuotiaat
  • Nuoriso, 16-18 -vuotiaat
  • Yleinen/Champion, 19 vuotta täyttäneet
  • Seniori 1, nuorempi vähintään 30 ja vanhempi vähintään 35 vuotta
  • Seniori 2, nuorempi vähintään 40 ja vanhempi vähintään 45 vuotta
  • Seniori 3, nuorempi vähintään 50 ja vanhempi vähintään 55 vuotta
  • Seniori 4, nuorempi vähintään 60 ja vanhempi vähintään 65 vuotta
  • Seniori 5, nuorempi vähintään 70 ja vanhempi vähintään 75 vuotta

Taitoluokat

Taitoluokat jakaantuvat A-, B-, C-, D- ja E-luokkiin, joista E on ensimmäinen kilpailuluokka. Lisäksi on olemassa F-luokka, joka on ns. opetusluokka. Siinä järjestetään harjoituskilpailuja. Tanssit eri taitoluokissa (tanssijärjestyksessä):

A, B, C -luokat

Vakiotanssit: Valssi, tango, wieninvalssi, foxtrot ja quickstep

Latinalaistanssit: Samba. cha-cha, rumba, paso doble ja jive

D-luokka

Vakiotanssit: Valssi, tango, foxtrot ja quickstep

Latinalaistanssit: Samba. cha-cha, rumba ja jive

E-luokka

Vakiotanssit: Valssi, tango ja quickstep

Latinalaistanssit: Samba. cha-cha ja jive

F-luokka

Vakiotanssit: Valssi ja quickstep

Latinalaistanssit: Cha-cha ja jive

Pisteiden kertyminen ja arvostelun perusteet

Nousupisteiden kertyminen

Pari aloittaa varsinaisen kilpauransa E-luokasta ja kerää kilpaillessaan luokkanousupisteitä. E-, D-, C- ja B-luokissa kerätään ja A-luokassa 50 pistettä, jonka jälkeen pari nousee seuraavaan taitoluokkaan. Menestymisen mukaan pari saa nousupisteitä siten, että voittaja saa yhden pisteen enemmän kuin loppukilpailussa on pareja, kuitenkin enintään 7 pistettä. Toiseksi sijoittunut saa kaksi pistettä vähemmän kuin voittaja, kolmas yhden vähemmän kuin toinen jne. Lisäksi parit saavat yhden pisteen jokaisesta tanssitusta karsintakierroksesta. Yleisellä-, seniori- ja nuorisosarjoilla ylin kilpailuluokka on A, juniorisarjoilla B, lapsi II-sarjalla C ja lapsi I -sarjassa D. Pari ei voi nousta ylintä luokkaa korkeammalle, vaikka keräisi yli 50 pistettä.

Arvosteluperusteet

Tanssiurheilu on arvostelulaji, jossa käytetään koulutettuja tuomareita kilpailijoiden paremmuuden määrittelemiseksi. Erilaisissa kilpailuissa käytetään Suomessa tuomareita seuraavasti:

SM-, GP- ja kansainväliset kilpailut 7 tuomaria
Kansalliset ja alueelliset kilpailut 5 tuomaria
Piiri-, seura- ja harjoituskilpailut 3 tuomaria

Lattialla on kilpailussa alku- eli karsintakierroksilla samanaikaisesti 8-16 paria, joista jokainen tuomari omalta osaltaan merkitsee rastilla ne parit, jotka hän haluaisi nähdä seuraavalla kierroksella. Jatkoon pääsevät eniten rasteja keränneet, joka kierrokselta vähintään puolet kilpailevista pareista. Loppukilpailussa tuomarin on sijoitettava parit paremmuusjärjestykseen antamalla jokaiselle parille sijoitus. Tuomariston antamat pisteet lasketaan skating-majoriteetilla, jolloin eniten ykkössijoja saanut pari on voittaja.

Tuomari kiinnittää kunkin parin suorituksissa huomiota mm. seuraaviin seikkoihin:

Tahti ja perusrytmi
Pari tanssii tahdissa, kun askelia otettaessa painonsiirto tapahtuu tarkalleen samanaikaisesti musiikin vastaavien iskukohtien kanssa. Perusrytmin noudattamisella tarkoitetaan askelten suorittamista oikealla tahdinosalla ja kestoltaan oikea-aikaisena. Toistuvat poikkeamat em. kohdissa heikentävät parin sijoitusta.

Liikeradat
Kun tanssija liikkuu, hänen vartalonsa eri osat tekevät liikeratoja: eteneminen, kaartaminen, kääntyminen sekä nousut ja laskut. Latinalaistansseissa myös lantion liikkeet otetaan huomioon arvostelussa.

Vartalolinjat
Vartalolinjat muodostavat tanssiparin kokonaiskuvan liikkeiden suorituksen kaikissa vaiheissa sekä pysähdyksissä. Osatekijöinä ovat myös käsien, selän, hartioiden, lantion ja jalkojen linjat sekä pään ja niskan asennot.

Jalkatekniikka
Arvostelussa kiinnitetään huomiota kantapään ja jalkaterän oikean jalkatekniikan mukaiseen käyttöön, jalkaterien asentoon ja yhteen vienteihin sekä jalkaterän liikkeen hallintaan.

Taiteellinen vaikutelma
Tanssillisuus ja eri tanssien luonteen tulkinta, koreografian esitystapa, ilmeikkyys ja tehokkuus muodostavat taiteellisen vaikutelman.

Arvostelun painottaminen
Kukin tuomari painottaa arvosteluaan eri osille. Yleensä tekniikan painoarvo on
60%. Tekniikka jakautuu tasan itse tanssitekniikan, rytmin sekä tanssin luonteen ilmentämisen kesken. Taiteellinen vaikutelma muodostaa loput 40% siten, että 15% tulee koreografiasta, 15% esiintymisestä ja loput 10% persoonallisuudesta.
Tuomariston työ on vaativa. Kunkin tanssisuorituksen arvioitiin jää vain noin 10-15 sekuntia, kun lattialla on 6-7 paria. Vielä vähemmän aikaa jää, kun lattialla on vaikkapa 12 paria. Koska pari ei tiedä milloin kukin tuomari seuraa juuri heidän esitystään, on tanssin koko suorituksen oltava ehyt ja toimiva.
Kokeneet tuomarit valitsevat ensin tanssillisesti parhaat parit suoraan jatkokierroksille ja keskittyvät sen jälkeen muiden parien kohdalla tarkempaan suoritusarviointiin. Vasta finaalissa jokaisen suoritusta on katsottava mahdollisimman tarkkaan paremmuuksien selville saamiseksi.

Tulokset

Kisatulokset julkistetaan kisapaikalla. Jos luokassa on vähemmän kuin 7 paria, tanssitaan suora finaali. Jos pareja on alle 13, tanssitaan ensi semifinaali, josta karsitaan 6 paria finaaliin. Semifinaalin tai karsintakierrosten (jos pareja yli 13) jälkeen tulokset tulevat esille kisapaikan seinälle. Niistä käy ilmi jatkoon päässeet parit. Jatkoon pääsevät parit on merkitty tummennetulla tekstillä. Lopputulokset julkaistaan palkintojen jaon yhteydessä. Finalistikilpailijat kutsutaan palkintojen jakoon 'Line up'iin', mikä tarkoittaa, että kilpailijat menevät pareittain numerojärjestyksessä riviin tanssilattialle tarkoitusta varten osoitetulle paikalle ja asettautuvat riviin tyttö hieman pojan edessä seisoen. Kuuluttaja ilmoittaa sijoitusjärjestyksen, jolloin kukin pari numeronsa kuultuaan tulee esiin rivistä keskilattialle, kumartaa yleisölle ja menee palkintoja jakavan henkilön luo ja siitä sijoituksen mukaisesti palkintopallille tai sen viereen (4., 5. ja 6.). Useimmiten finalistien järjestys ilmoitetaan kuudennesta alkaen, mutta joskus voidaan aloittaa myös voittajasta.

Kilpailutulokset ovat nähtävillä kisapaikalla ja järjestävän seuran nettisivuilla.

Kilpaileminen vaatii aina kilpailuhenkeä. Kilpailuhenki ei ole pelkästään raakaa kilpailemista paremmuudesta vaan siitä pitää myös nauttia. Kilpailuissa on aina hyvä muistaa reilun pelin säännöt ja yhteishenki -käytöstapoja unohtamatta. On muistettava, että kilpaparit edustavat myös omaa tanssiseuraansa. Tästä syystä on tärkeää millaisen kuvan annamme ja millaisen kuvan muut saavat seurastamme. Muista onnitella finalisteja!

Kisoista poistuessanne, poikien on muistettava jättää numerolappu kisapaikalle järjestäjän osoittamaan paikkaan. Palauttamattomista numerolapuista tulee sakkomaksu.

Mukaan kilpailuihin

  • kisavaatteet
  • kilpailukengät
  • kenkäharja
  • hiusten laittoon tarvittavat välineet (lakka, geeli, pinnit, hengettömät, harjat ja kammat, kuminauhaa, pari hiusten väriin sopivaa nutturaverkkoa)
  • meikit (ne kilpailijat, jotka niitä sääntöjen puitteissa saavat käyttää)
  • eväät (kilpailun pituudesta riippuen, leipää, hedelmiä, Bonaa/Pilttiä tms.)
  • juomapullo
  • kisapaikan osoite ja ajo-ohjeet
  • poikien mukaan varahakaneulat kilpailunumeroa varten

Kilpailuissa kilpailuparin huoltajana (lapset, juniorit) toimivat ensisijaisesti lasten vanhemmat. Parin ensimmäiseen kilpailuun pyritään saamaan mukaan valmentaja. Useimmissa kilpailuissa on mukana kokeneempia seuran pareja vanhempineen. Heidän puoleensa voi aina kääntyä, jos kisapaikalla tulee kysyttävää tai ongelmia vaikka tyttöjen hiustenlaiton kanssa.

Mahdolliset huomautukset kisoissa pyydetään kilpailunjohtajalta/juryltä aina kirjallisesti ja toimitetaan valmentajalle. Jos huomautustilanteessa kisapaikalla ei ole seuran hallituksen edustusta, ko. parin jommankumman paripuolikkaan vanhempi hakee huomautuksen. Huomautuksen saaneet parit kuulutetaan yleensä heti luokan suorituksen jälkeen.