Kilpaileminen

Ennen kilpailuun osallistumista pari tulee ilmoitaa Suomen Tanssiurheiluliiton parikortistoon. Ilmoitus tehdään seuran jäsenrekisterivastaavalle Tea Kantolalle tai puheenjohtajalle Sami Heleniukselle. Rekisteröinti tulee tapahtua kaksi viikkoa ennen parin ensimmäistä yhteistä kilpailua.

Jokaisella kilpailijalla tulee olla ennen kilpailuja voimassa oleva kilpailulisenssi. Ilman voimassa olevaa lisenssiä ei voi kilpailla. Kilpailulisenssi sisältää vakuutuksen, joka kattaa harjoitus-ja kilpailutoiminnan.Kilpailulisessistä saa lisätietoa seuralta tai tanssiurheiluliiton nettisivuilta https://www.dancesport.fi/. Lisenssi hankitaan em. nettisivulla olevan linkin kautta. Lisenssi on voimassa kalenterivuoden ja sitä seuraavan vuoden tammikuun loppuun asti. Seuraava lisenssi otetaan nettisivun kautta ennen tammikuun loppua.

Jokaisesta kilpailusta järjestävä seura lähettää seuralle kilpailukutsun, jossa ilmenee mm. kilpailupäivä, paikka, aika, sarjat ja luokat. Kilpailukutsut ovat myös luettavissa Tanssiurheiluliiton nettisivuilta, linkistä 'kilpailukalenteri'. Sieltä käy myös ilmi koko kauden kilpailuohjelma sekä kilpailujen aikataulut noin viikkoa ennen ko. kilpailua. Ilmoittautuminen suoritetaan Suomen Tanssiurheiluliiton sivuilta DanceCore järjestelmän kautta. Kisamaksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Kilpailupaikan osoite löytyy kilpailukutsusta (Tanssiurheiluliiton nettisivu) ja usein järjestävä seura antaa myös ajo-ohjeita ja muuta lisäinformaatiota kisapaikan käytännöistä.

Varmista, että olet kilpailupaikalla vähintään tuntia ennen oman luokkasi kilpailua. Ilmoittaudu kisapaikalla järjestäjille (ilmoittautumispiste yleensä kisapaikan aulassa) ja käy kenkätarkastuksessa, jos sellainen on järjestetty. Kenkätarkastuksessa tarkastetaan, että kilpailijoiden tanssikenkien pohjat ovat riitävän hyvässä kunnossa. Esim. pohjassa ei saa olla näkyvissä nauloja jotka voisivat pilata tanssilattian tai aiheuttaa kilpailijan liukastumisen ja loukkaantumisen ja pohjien liimaukset täytyy olla kunnossa.

Kilpailupaikoilla on järjestetty pukuhuoneet kilpa-asujen vaihtamista varten. Kilpailuasusteet ja kampaukset on määritelty säännöissä. Eri ikäryhmillä on eri säännöt koskien pukuja ja kampauksia. Ennen ensimmäisiä kilpailuja puvut on hyvä tarkastuttaa oman ryhmänsä valmentajalla. Tarkempia ohjeita säännöistä saa seuralta ja valmentajilta sekä pukusäännöistä Tanssiurheiluliiton nettisivuilta. Erityisesti vanhemmilla pareilla korostuu kilpailupukujen ja kampauksen merkitys.

Kilpailuluokituksista, tanssittavista tansseista, pistelaskusta ja tuomareiden toiminnasta saa lisätietoa Tanssiurheiluliiton nettisivuilta https://www.dancesport.fi/.

Kisatulokset julkistetaan kisapaikalla. Jos luokassa on vähemmän kuin 7 paria, tanssitaan suora finaali. Jos pareja on alle 13, tanssitaan ensi semifinaali, josta karsitaan 6 paria finaaliin. Semifinaalin tai karsintakierrosten (jos pareja yli 13) jälkeen tulokset tulevat esille kisapaikan seinälle. Niistä käy ilmi jatkoon päässeet parit. Jatkoon pääsevät parit on merkitty tummennetulla tekstillä. Lopputulokset julkaistaan palkintojen jaon yhteydessä. Finalistikilpailijat kutsutaan palkintojen jakoon 'Line up'iin', mikä tarkoittaa, että kilpailijat menevät pareittain numerojärjestyksessä riviin tanssilattialle tarkoitusta varten osoitetulle paikalle ja asettautuvat riviin tyttö hieman pojan edessä seisoen. Kuuluttaja ilmoittaa sijoitusjärjestyksen, jolloin kukin pari numeronsa kuultuaan tulee esiin rivistä keskilattialle, kumartaa yleisölle ja menee palkintoja jakavan henkilön luo ja siitä sijoituksen mukaisesti palkintopallille tai sen viereen (4., 5. ja 6.). Useimmiten finalistien järjestys ilmoitetaan kuudennesta alkaen, mutta joskus voidaan aloittaa myös voittajasta.

Kilpailutulokset ovat nähtävillä kisapaikalla ja järjestävän seuran nettisivuilla.

Kilpaileminen vaatii aina kilpailuhenkeä. Kilpailuhenki ei ole pelkästään raakaa kilpailemista paremmuudesta vaan siitä pitää myös nauttia. Kilpailuissa on aina hyvä muistaa reilun pelin säännöt ja yhteishenki -käytöstapoja unohtamatta. On muistettava, että kilpaparit edustavat myös omaa tanssiseuraansa. Tästä syystä on tärkeää millaisen kuvan annamme ja millaisen kuvan muut saavat seurastamme. Muista onnitella finalisteja!

Kisoista poistuessanne, poikien on muistettava jättää numerolappu kisapaikalle järjestäjän osoittamaan paikkaan. Palauttamattomista numerolapuista tulee sakkomaksu.

Mukaan kilpailuihin

  • kisavaatteet
  • kilpailukengät
  • kenkäharja
  • hiusten laittoon tarvittavat välineet (lakka, geeli, pinnit, hengettömät, harjat ja kammat, kuminauhaa, pari hiusten väriin sopivaa nutturaverkkoa)
  • meikit (ne kilpailijat, jotka niitä sääntöjen puitteissa saavat käyttää)
  • eväät (kilpailun pituudesta riippuen, leipää, hedelmiä, Bonaa/Pilttiä tms.)
  • juomapullo
  • kisapaikan osoite ja ajo-ohjeet
  • poikien mukaan varahakaneulat kilpailunumeroa varten

Kilpailuissa kilpailuparin huoltajana (lapset, juniorit) toimivat ensisijaisesti lasten vanhemmat. Parin ensimmäiseen kilpailuun pyritään saamaan mukaan valmentaja. Useimmissa kilpailuissa on mukana kokeneempia seuran pareja vanhempineen. Heidän puoleensa voi aina kääntyä, jos kisapaikalla tulee kysyttävää tai ongelmia vaikka tyttöjen hiustenlaiton kanssa.

Mahdolliset huomautukset kisoissa pyydetään kilpailunjohtajalta/juryltä aina kirjallisesti ja toimitetaan valmentajalle. Jos huomautustilanteessa kisapaikalla ei ole seuran hallituksen edustusta, ko. parin jommankumman paripuolikkaan vanhempi hakee huomautuksen. Huomautuksen saaneet parit kuulutetaan yleensä heti luokan suorituksen jälkeen.